Sukulent

(63 Ürün)
Kategoriler
Sukulent
63 Ürün
Filtrele

Son yıllarda evlerde sık sık tercih edilen bitkiler arasında sukulent öne çıkıyor. Bakımı son derece kolay olan bu bitkiler, birbirinden farklı şekilleriyle ilgi çekicidir. Farklı renkte açan çiçekleri bulunan sukulentler iç ve dış mekanda görsel estetik sunar. Bu bitkiler, yapraklarında ve saplarında su depolayabildiği için sert iklimlerde bile yaşamını sürdürür. Bu yazımızda sukulent bitkisi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.

Sukulent Nedir?

Dikensiz kaktüsler olarak bilinen sukulent bitkisi son yıllarda en çok ilgi gören bitkiler arasına girdi. Pek çok kişi sukulent nedir şeklinde araştırma yaparken bu renkli bitkiler hakkında detayları merak ediyor. En genel tanımıyla sukulentler, gövdesinde ve dallarında su depolayabilen etli bitki türüdür. Ev ve ofis ortamında sık sık tercih edilen sukulentler fazla bakım istemediği için popülerdir.

Suyun az veya kıt olduğu sert iklimlerde yaşamaya uyumlu olan sukulentler, dikensiz kaktüs olarak da bilinir. Birbirinden ilginç şekilleri ile ilgi odağı haline gelen bu bitkiler esasında kaktüs ailesine aittir. Sukulent ailesine ait tüm bitki türlerinin bakımı aynı şekildedir. Bu yüzden sukulentlerin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur.

Sukulent Nasıl Bir Bitkidir?

Sukulent çiçeği, dikensiz kaktüs olarak bilinir ve farklı türleriyle ilgi çekici renklere sahiptir. Bu bitkiler çeşitli şekilleri, renkleri ve çiçekleri olduğu için herkesin ilgisini çeker. İç ve dış mekanda bakılması çok basit olan sukulentler yaprak ve gövdesinde su depolar. Sukulentlerin su depolamasında kullanılan kalın gövdeleri ve yaprakları vardır. Adaptasyon yetenekleri gelişmiş olan bu bitkiler, susuz ve nemsiz bölgelerde dahi hayatta kalabilir.

Sert iklimlere uyumlu olan sukulent bitkisi, genellikle çöl gibi kurak bölgelerde yetişse de yüksek dağlık bölgelerde de vardır. Kuru tropik bölgelerde yetişen sukulent çeşitlerinde farklı özellikler bulunur. Yapılan araştırmalara göre sukulent ilesi içinde 50’den fazla çeşit olduğu tespit edilmiştir. Bu bitkiler, sıcaklık nem değeri ve toprak kalitesi bakımından farklı ihtiyaçlara sahiptir.

Sukulent Çeşitleri

Son derece dayanıklı bir yapıya sahip olan sukulent çeşitleri kısa süreli don olaylarına karşı bile dayanıklıdır. Bu yönüyle hem iç ortamda hem de dışarıda sukulent bakmak mümkündür. Ancak dışarıda sukulent yetiştirecekseniz bunun soğuk havaya dayanıklı türden olduğundan emin olmalısınız. Genellikle sulama dönemlerinde kuru kalmayı seven sukulent türleri oldukça fazladır. En çok yetiştirilen türler aynı zamanda hediyelik sukulent olarak da verilmektedir.

Sempervivum Atlanticum Sukulent

But tür sukulent çeşitleri arasında en çok tercih edilen ve yetiştirilen sukulentlerden biridir. Bu türün en önemli özelliği görsel yapısıdır. Bilimsel olarak Sempervivum atlanticum adındaki bu sukulent türü koyu kırmızı, siyah, pembe ve mor gibi farklı renk çeşitlerine sahiptir. Bazı türlerde sukulent üzerinde örümcek ağına benzer tüyler bulunur. Bu bitkilerin büyük bir çoğunluğu soğuk havaya dayanıklı olmakla birlikte güneşli ortamları sever. Bu türler son dönemde hediye sukulent çeşitleri arayanların en çok tercih ettiği bitkilerin başında gelir.

Haworthia Sukulent

İnternet üzerinden sukulent satın al imkanı sayesinde pek çok kişi aradığı sukulent türüne sahip olabilir. Haworthia sukulent türü, iç mekanda yetiştirilebilecek en iyi sukulentlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu bitkinin boyu genellikle çok uzun olmaz. Çok fazla su istemeyen bu bitkiyi pencere kenarında derin olmayan bir kap içinde yetiştirme imkanınız olacaktır. Bu sukulent türü doğrudan güneş ışığı almadığı yerleri sever.

Diğer Sukulent Çeşitleri

Son dönemde iç ve dış mekanda en çok tercih edilen bitkilerin başında sukulentler geliyor. Bunlar arasında yuka adındaki sukulent türü oldukça popülerdir. Kılıca benzeyen yapraklarıyla dikkat çeken bu bitki dış ortamda bakılmaya müsaittir. Özellikle sıra dışı ve modern bir sukulent aranjman yapmak isteyenler Yuka türünü sık sık kullanır.

Muhteşem sivri yapraklara sahip Echeveria sukulentler de oldukça popülerdir. İhtişamlı görüntüsü ile herkesin dikkatini çeken bu bitkiler hem iç hem de dış ortamda yetiştirilmeye uygundur. Daha önce hiç sukulent bakmamış kişiler bile bu türleri sorunsuz biçimde yetiştirebilir.

Birden fazla çeşidi bulunan Sedum sukulent türü de son derece popülerdir. Ev ve ofis gibi ortamlara renk katmak için tercih edilen sukulentler arasında yer alır. Bu türler genişlemesine büyüme kapasitesi sayesinde saksıları doldurmada etkilidir. Ülkemizde yeşim bitkisi adıyla bilinen bitki de bir sukulent türüdür. Saksılı sukulent olarak kullanılan bu tür oval şekilli yapraklara sahiptir ve kısa bir ağaç gibi görünür. Büyüme hızı çok yavaş olan yeşim bitkisi uzun boylara ulaşmadığı ve fazla bakım istemediği için tercih edilir.

Sukulent Bakımı Nasıl Olmalı?

Geniş bir çeşitliliğe sahip olan sukulent ailesindeki tüm bitki türlerinin bakımı benzer şekilde yapılır. Sukulent bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri saksı seçimidir. Bu tür bitkilerin doğal ortamındaymış gibi gelişmesi için mutlaka hava delikleri olan saksılar seçilmelidir. Sukulent saksısı hava deliğine sahip değilse, bu durumda saksının dibine çakıl taşları doldurulmalıdır. Böylelikle iyi bir drenaj yaparak bitkinin saksı altından hava alması mümkün olur. Eğer sukulent saksısına yeterli önemi vermezseniz bitkinin kısa sürede çürümesi kaçınılmaz olacaktır.

Sukulentlerin doğadaki yaşam ortamının bir benzerini ev ve ofis ortamında kurmak önemlidir. Fazla bakım istemeyen bu bitkiler, şık görünümü ve pratikliği ile tercih edilir. Ev ve ofislerde sık sık kullanılan sukulentler, kuru toprak sever. Bu yüzden sukulent bakımı sırasında toprağın tamamını ıslatacak kadar su vermek ve fazla suyun saksıdan akmasını sağlamak doğru yöntemdir. Özellikle su geçirgenliği yüksek olan topraklar kullanıldığında sukulentin ihtiyacı olan besin aktarımı ve sulama mümkün olacaktır.

Sukulent Bakımının Püf Noktaları

Toprakta suyun süzülmesini sağlayan sistemler olduğunda sukulent bakımı çok daha kolay hale gelir. Bitki büyüdükçe ve kökü geliştikçe toprak ve saksı değişimi yapmak önemlidir. Eğer bitkinin kök durumuna uygun şekilde saksı seçilmezse sulama ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Az sulanan sukulent bitkisinin yapraklarında güneş lekesine benzer kahverengi lekeler görülür. Eğer çok sulama yapılırsa sukulentin yaprakları şeffaflaşır veya buruşur. Bu detaylara dikkat ederek sukulent toprağı ve sulama konusunda doğru yöntemi bulabilirsiniz.

Sukulent Hangi Ortamı Sever?

Pek çok farklı türü olan sukulent bitkisinin cinsine göre bakım koşulları farklılık gösterebilir. Bu bitkiler iç ve dış mekanda süs bitkisi olarak kullanılır. Hediye sukulent aranjmanı içinde birden fazla türde sukulent çeşidi olabileceği için doğru ortamda bakılmalıdır. Bu tür bitkilerin doğada yetiştiği ortama en yakın yaşam koşulları oluşturmak gerekir. Sukulent doğrudan güneş ışığı almayan havadar bir ortamda aşırı sulama yapmadan bakılır.

Kişiye Özel Sukulent Çeşitleri

Ev ve ofislerde sık sık tercih edilen sukulentler, son derece popüler bitkilerdir. Kişiye özel sukulent aranjmanları yaparak bu bitkileri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Halk arasında dikensiz kaktüs olarak bilinen sukulent farklı türlere sahiptir. Kaktüs ailesine ait bu bitkiler oldukça popülerdir. Bakımı son derece kolay olan sukulentler farklı şekilleriyle ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Sukulent bakımı konusunda bilinmesi gereken detaylara dikkat ederek bu bitkileri yetiştirmek çok kolaydır.