10 Adımda Mum Nasıl Yapılır, Evde Kokulu Mum Yapımı

10 Adımda Mum Nasıl Yapılır, Evde Kokulu Mum Yapımı

Evinizde veya iş yerinizde keyifle kullanabileceğiniz kokulu soya mumları yapmak istiyorsanız, bu yazımızdaki tavsiyeleri adım adım uygulayabilirsiniz. İhtiyacınız olan sarf malzemelerini hazırladıktan sonra mum nasıl yapılır sorusunun cevabına geçebilirsiniz. Bazı temel talimatlara uygun şekilde hareket ettiğiniz süre boyunca, evde kendi imkanlarınızla çok güzel kokulu ve kullanışlı mum yapabilirsiniz. Mum yapımı sanıldığı kadar zor olmayıp, sadece hangi yapım aşamalarından geçmenizi planlamanız gerekir. Bunun için yazımızdaki tavsiyeleri bizzat uygulamanız en güzel mumları yapmanız için yeterli olacaktır.

Kokulu Mum Nasıl Yapılır?

Günümüzde evlerde ve ofislerde çok dikkat çekici bir dekorasyon malzemesi olarak kullanılan lüks mumlar oldukça beğeni topluyor. Ancak lüks mumlar yüksek fiyatlarla satıldığı için bazı tüketiciler bunları kendi evlerinde ve kendi imkanları ile daha ekonomik bir şekilde hazırlamak isteyebilirler. Yeni başlayan biri olmanıza rağmen mum yapımı konusunda herhangi bir tereddüt yaşamadan istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bu konuda atacağınız adımları bizzat yazımızdan takip ederek, evde kendi başınıza lüks ve kokulu bir mum imal edebilirsiniz.

Kokulu Mum Malzeme Listesi

Kokulu mum malzeme listesi

Ev koşullarında sarf malzemeler kullanarak kokulu ve ilgi çekici bir mum yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Bir mum yapım seti satın alarak yapım aşamasına başlamanız yeterli olacaktır. Daha sonra lüks mum yapımında daha iyi bir sonuç elde etmek için bu malzemeleri doğru miktarda kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. İnternet üzerinden tek tıkla sipariş verebileceğiniz mum yapım seti içinde şu malzemeler bulunur:

  • Soya mumunu eritmek için eritme ve dökme sürahi
  • Mum kapları (kavanozlar, bardaklar, mum yapımı için teneke kutular)
  • Mum fitilleri
  • Fitil tutucular veya ortalamayı sağlayan ekipman (fitili düz tutmak için)
  • Fitilleri mum kabına tutturmak için fitil çubukları
  • Mum yapımı için soya balmumu
  • Mum yapımı için termometre
  • Mum yapımı için parfüm yağı
  • Karıştırma çubuğu (veya bir kaşık)

Bu ekipmanları internet üzerinden tek tıkla sipariş edip satın aldıktan sonra evinizde kendi lüks mumunuzu yapmaya başlayabilirsiniz. Mum yapımında kullanılan tüm malzemeler herhangi bir kimyasal zarar içeren materyallerden oluşmadığı için rahatlıkla çalışma yapabilirsiniz. Mum yapım setindeki malzemelere ek olarak, set üstü ocak erişimi olan bir çalışma alanına sahip olmanız önemlidir. Bununla birlikte dökme sürahisine uygun bir tencere ile balmumunu tartmak için mutfak hassas terazi kullanmalısınız.

1.Adıım: Çalışma Alanını Hazırlamak

Evde kokulu mum yapımı sırasında ortamın da yapım aşamalarına hazır olması son derece önemlidir. Çalışma alanının uygun koşullara sahip olması ve dağınık olmaması önemlidir. İdeal ortam sıcaklığı 19 derece ile 25 derece arasındadır. Çalışma alanını evde mum yapımına uygun hale getirdikten ve tüm ekipmanları hazırladıktan sonra aşamalara devam edebilirsiniz.

2.Adım: Mum Kutularını Hazırlamak

mum nasıl yapılır

Evde mum yapımı konusunda dikkat etmeniz gereken önemli önceliklerden biri de mum kutularını hazırlamaktır. Bu yüzden gerekli ekipmanı kullanarak her bir mum kabının ortasına bir fitil yerleştirin. Daha sonra bu fitilleri elinizle düzeltin ve merkezde olmasına dikkat edin. Fitilleri mumum merkezine alabilmek için set içinde yer alan fitil tutucuları kullanmanız yeterli olacaktır. Bu sayede mum kutuları içinde fitiller en ideal yerde konumlanacaktır.

3.Adım: Doğru Miktarda Balmumu Ölçmek

Mumun en ideal biçimde ışık yayması ve kıvamda olması için doğru miktarda soya mumu ölçülmesi gerekir. Bir mum için kullanılacak en doğru balmumu miktarını ayarlamak sanıldığı kadar zor değildir. Kullanılan kaba göre bir ne kadar balmumu kullanacağınızı ayarlamak için hassas bir ölçüm yapabilirsiniz. Göz kararı biçimde ayarladığınız balmumunu kullanarak mum yapım malzemeleri en iyi şekilde kullanmış olursunuz.

4.Adım: Ağdayı Isıtmak

Mum aşamasında bir sonraki adıma geçerek sonuca yaklaşabilirsiniz. Bu aşamada kaynayan bir tencereyi yarısına kadar su doldurup ocağa koymanız gerekir. Daha sonra orta – yüksek ayarda ısı kullanarak suyun kaynamasını bekleyin. Su ısınırken bir yandan da içinde balmumu olan sürahiyi, tencereye yerleştirmeniz gerekir. Bu sayede balmumu ağda kıvamına gelecektir.

Eğer aşırı ısınma problemi ile karşılaşırsanız bu durumda yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Öncelikle aşırı ısınma sorunu ile karşılaşmamak adına, su kaynattığınız tencere ile sürahi arasında ideal miktarda su olmalıdır. Bu sayede suyun sıcaklığı ile sürahi ısınacağı için aşırı miktarda ısıya maruz kalma sorunu ortaya çıkmaz. Öte yandan ağdayı ısıtırken mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için ağdaya su girmesinden kaçınmanız tavsiye edilir.

5.Adım: Balmumunu İdeal Sıcaklıkta Eritmek

mum yapımı

Ev koşullarında hem dikkat çekici hem de kullanışlı kokulu mum yapımı sürecinde, bir sonraki aşamada daha dikkatli olmanızı gerektirir. Bu aşamada balmumunu eritene kadar suyu ısıtmanız ve kaynamaya devam etmesini sağlamanız gerekir. Daha sonra mumun sıcaklık derecesini ölçmek için termometreyi sürahiye yakınlaştırın. Balmumu tamamen sıvı hale gelene kadar eritme işlemine devam etmeniz tavsiye edilir.

Ev koşullarında kokulu mum yaparken, sıcak cisimlerle doğrudan temas etmemeye dikkat edin. Kokulu mum yaparken doğru sıcaklığa ulaştığınız zaman, sürahiyi kaynayan tavadan çıkarın. Tencerenin altını kapatın ve ısıya dayanıklı bir yüzeye koyduğunuz sürahinin bir miktar soğumasını bekleyin. Bu süreçte kokulu mum yaparken en iyi sonucu elde etmek için sıcaklığı her zaman kontrol etmeniz gerekir.

Bu yüzden mum yapımı sırasında bir termometre kullanmanız önemlidir. Set içinde yer alan termometreler ev koşullarında mum yapımı için özel olarak tasarlandığı için sıcaklık konusunda detaylı bilgi verir. Bu termometreleri kullanarak balmumu erimesi ve koku yağı eklenecek zamanı gibi süreçlere ideal kararlar verebilirsiniz. Termometre üzerinde okunması kolay sıcaklık bölgeleri olduğu için buradan kontrol yaparak sıradaki aşamaya geçebilirsiniz.

6.Adım: Mum Koku Yağını Eklemek

evde mum yapımı

Kokulu mum yaparken özel esansı karışıma eklemeniz gerekecektir. Bu aşamada sıcaklık yaklaşık 85 dereceye çıktığında balmumu ile koku yağı karıştırılmalıdır. Uygun koşullar oluştuğunda koku yağını ekleyin. Balmumu ile koku yağı iyice karışıp birbiri içine sinene kadar karıştırma çubuğu ile karıştırmanız gerekir. Bu süreçte yaklaşık 2 dakika boyunca karıştırarak erimiş balmumu ile koku yağını birbirine yedirin.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da mumlara ne kadar parfüm yağı katılacağı konusudur. Mumlara ideal ölçüde koku yağı eklemek için göz kararı seçim yapabilirsiniz. Ayrıca aşırı koku yağı eklemek mumun dokusunu ve yapısını bozacağı için bu aşamada mutlaka aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir. Daha sonra bir sonraki adıma geçerek balmumundan mum yapımı sürecini hızlandırabilirsiniz.

7.Adım: Balmumu Dökmek

kokulu mum yapımı

renkli mum yapımı

Karışım yaklaşık 54 dereceye kadar soğuduktan sonra karışıma balmumu dökmeniz gerekecektir. Bu süreçte soğuma işlemi için buzdolabı kullanmamanız gerekir. Havadar bir ortamda bir süre bekleterek karışımın 30 derece kadar daha soğumasını sağlayabilirsiniz. Mumu kavanozun içine dikkatli bir şekilde dökün. Doğrudan fitillerin üzerine dökmemeye dikkat edin. Kabı aşırı doldurmamaya özen gösterin. Bu sayede balmumu ile en ideal ve kokulu mumu elde edebilirsiniz. Özellikle sabundan mum yapımı sürecinde farklı teknikler uygulandığı için bu aşamada dikkat çektiğimiz noktalara birebir uymanız tavsiye edilir.

8.Adım: Mumu Soğumaya Bırakmak

kolay mum yapımı

Bir sonraki aşamada mumun yumuşak kıvamını terk edip sertleşmesi gerekir. Bu yüzden yeni lüks ve kokulu mumunuza soğuması için biraz daha zaman verin. Mumu ideal şekilde soğutup sert bir hal almasını sağladıktan sonra kullanım için en az 48 saat kürlenmesi gerektiğini unutmayın. Dolayısıyla evde kendi imkanlarınız ile yaptığınız dekoratif mumu yakmadan önce önerilen ortam sıcaklığında 2 gün boyunca sertleşmesini beklemeniz gerekir.

Eğer evde mum yapımı sırasında doğal soya balmumu kullandıysanız, daha güçlü bir koku salımı sağlamak mümkündür. Soya mumu ile koku yağının birleşip kuvvetli ve etkileyici bir koku yayması için kürleşme süresini daha uzun tutmanız tavsiye edilir. Bu süreçte mumu yakmadan, 2-4 hafta kadar beklerseniz, mumu yaktığınız zaman güçlü bir koku yayması da mümkün olacaktır. Bu tavsiyelere uyarak evinizde veya ofisinizde gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz etkili bir mum elde edebilirsiniz.

9.Adım: Mum Fitillerini Kesmek

Katılaşan mumun bir sonraki aşaması da yakma sürecine hazırlanmasını içerir. Mumu uygun koşullar altında yeterince dinlendirip soğuttuktan sonra, mum fitillerinin kesilmesi gerekir. Mum fitilini keserken makas kullanmanız tavsiye edilir. Makas dışında maket bıçağı veya normal bıçak kullanmayı düşünürseniz fitile zarar verebilirsiniz. Bu yüzden mum üzerindeki fitilin istenen yüksekliğe ayarlandıktan sonra makasla kesmeniz yeterlidir.

evde mum nasıl yapılır

Mumun yakıldığı zaman etrafa güzel ışık yayması ve aynı zamanda güçlü koku salması için fitil boyunun önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden evde özel setler ile mum yaparken fitilin ideal ölçüde kesilmesine önem verilmelidir. Bu süreçte mum yüzeyinin sadece 6 mm üzerinde bırakacak şekilde fitili kesmek yeterlidir. Eğer fitil daha kısa yerden kesilirse yani mum yüzeyine yakın olursa, yakıldığı zaman tatmin edici bir ışık yaymayabilir. Bununla birlikte mumun kendine has parfümlü kokusu da etrafa yayılmayacaktır.

Bu tür problemler ile karşılaşmamak için mumun hazırlanmasından sonra fitili keserken en az 6 mm uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir. Öte yandan mumu 8 mm gibi bir seviyenin üzerinde fitili kesecek olursanız bu sefer de fitil normalden fazla uzun kalacaktır. Bu şekilde de evde hazırladığınız mumdan yeterince verim alamayabilirsiniz. En iyi ve ideal görüntü için mumun fitilini keserken iyi hesaplama yapmanızı öneririz.

10.Adım: Mum Kabını Süslemek

Mum fitili nasıl yapılır sorusuna da bu şekilde yanıt verdikten sonra sıra mum kutusunu veya kabını süslemeye geliyor. Mumun ışık yayan bir ekipman olmasının yanı sıra evlerde ve iş yerlerinde aksesuar amaçlı kullanılan bir dekorasyon ürünü olduğu da unutulmamalıdır. Bu yüzden mum kabını süslemek ve estetik açıdan ilgi çekici hale getirmek son derece önemlidir. Mum üzerine dilerseniz kit içinden çıkan uyarı etiketlerini de ekleyebilirsiniz. Bunun dışında evde mum yapımında kendi zevklerinize hitap edecek farklı geometrik cisimlerde kaplar kullanabilirsiniz.

evde mum nasıl yapılır

Mumluk olarak kullanacağınız kabın ideal ölçüde olmasına özen göstermeniz tavsiye edilir. Bu sayede evde veya ofiste aksesuar amaçlı kullanacağınız mumun dekoratif özelliklerini de ön plana çıkarmış olursunuz. Dekorasyon amacıyla mum yapımı sırasında kişiselleştirilmiş bir görünüm elde etmeniz yeterlidir. Bu süreçte evdeki dekorasyon ünitelerine uyumlu renkler ve desenler tercih edebilirsiniz.

Bu yazımızda evde mum nasıl yapılır sorusunun yanıtını arayanlar için faydalı bilgiler vermeye çalıştık. Ev koşullarında mum yapım kiti kullanarak herkes kolay ve pratik bir şekilde kokulu mumlar üretebilir. Lüks mumlara yüklü miktarda para vermek yerine evinizde ya da iş yerinizde dekoratif amaçla kullanacağınız mumları kendiniz imal edebilirsiniz.

Kaynak; craftsyhacks.com