2024 Sevgililer Günü Ne Zaman Kutlanır ? Sevgililer Günü Tarihçesi

2024 Sevgililer Günü Ne Zaman Kutlanır ? Sevgililer Günü Tarihçesi

Dikkatinizi Çekebilir >> Sevgililer Günü Hediyeleri

Sevgililer günü ne zaman sorunuzun yanıtı aslında her yıl aynı: 14 Şubat. Bu tarih genellikle şubat ayının ikinci ya da üçüncü haftasına denk geliyor. 2024 yılında Çarşamba günü gerçekleşecek sevgililer günü, yani 14 Şubat. Her yıl farklı mı derseniz, bu değişmeyen bir tarih (babalar günü ya da anneler günü gibi değildir). Ama geleneğin ne zaman ortaya çıktığına gelecek olursak, sevgililer günü ne zaman kutlanmaya başladı bunu çoğu kişi bilmiyor. Sevgililer günü ne zaman başladı ne zamandır kutlanıyor diye siz de merak ediyorsanız sizi alttaki tarihçe kısmına alalım hemen.

2024 Sevgililer Günü 14 Şubat Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Sevgililer Günü Tarihçesi

Sevgililer Günü, aşk ve sevginin kutlandığı bir gün olarak kabul edilir. Tarihi, Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Roma İmparatorluğu döneminde, Mart ayının ilk günü olarak kutlanan Lupercalia festivali, genç erkekler ve kadınlar arasında eşleştirme ve evlenme için bir fırsat olarak kullanılırdı.

Sevgililer Günü'nün modern hali, 14 Şubat tarihinde kutlanmaya başlandı. Bu tarih, İngiltere ve ABD gibi batılı ülkelerde özellikle popüler hale geldi. 14 Şubat tarihi, 4. yüzyılda yaşamış olan Papa Gelasius tarafından kutlama günü olarak belirlenmiştir. Ancak, bu tarihte kutlanan olayın ne olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Günümüzde, Sevgililer Günü, çiftler arasında romantik bir gün olarak kutlanmaktadır. Özellikle çiçek, yeme-içme ve hediye alışverişi gibi aktivitelerle kutlanır. Bu gün, özellikle gençler arasında çok popülerdir.

Antik Yunan ve Antik Roma’da şubat ortasında kutlanan evlilik ve bereket temalı kutsal günler hep vardı. Ama asıl hikâye için sizi 3. yüzyıl Roma İmparatorluğu’na davet ediyoruz. Dönemin imparatoru II. Claudius, evli erkeklerin savaşmakta daha gönülsüz olduğunu düşünerek, ordusunun gücünün genç ve bekâr erkeklere bağlı olduğu fikrine kapılır. Evlenmeyi neredeyse top yekûn yasaklayarak erkeklerin profesyonel birer asker olarak kendilerini Roma’ya ve Roma Ordusu’na adamalarını ister. Bir süre sonra bu yasaklar herkesin canına tak eder.

sevgililer günü ne zaman kutlanmaya başladı

Cesur Bir Papaz

Rivayete göre hem sevdiği erkekle evlenemeyen genç kadınlar hem de zorla bekar kalmaları gereken erkekler çok çaresizdir. Ancak zamanla bu duruma karşı gelme cesareti gösteren bir papaz ortaya çıkar. Aziz Valentine tüm tehlikeleri göze alarak genç çiftleri evlendirmeye başlar. Sonraları Roma Katolik Kilisesi inancına göre "Aziz Valentin Günü" yani İngilizce St. Valentine's Day olarak da anılacak olan 14 Şubat ise aslında papaz Valentine için idam günüdür. Sonunda yakalanan Valentine, kurallara karşı gelerek sevenleri gizlice evlendirdiği için (M.S. 270 14 Şubat’ında) idam cezasına çarptırılır. Ancak sonradan aziz ilan edilir. Orta Çağ geldiğinde de sevgiliye “Valentine” olarak hitap etmek yaygınlaşır ve bu gün kuşların eşleşme günü olarak masumlaştırılır. 1800’lerde Amerika’da da kart yazmak ve hediye vermek şeklinde hoşlanılan kişiye sürprizlerle kutlanmaya başlar. Şimdiyse dünyada milyonlar tarafından kutlanan bu gün çok yaygın bir hal aldı.

Sevgililer Günü Hazırlıkları

Sevgililer günü 2024 için ne gibi hazırlıklar yapmalısınız? Kartlar, çikolatalar, sevimli pelüş hayvanlar, sepetler ve kutular dolusu armağanla, sevgi mesajlarıyla kutlanıyor bu keyifli gün.  Ya acaba erkeğe sevgililer günü hediyesi ne almalı diye düşünen kızlar! Artık bir sürü seçenek arasından seçim yapma şansımız var. Aradığınız sevgiliye hediye fikirleri kolayca bulunuyor. Siz de sevgilinize onu özel hissettirecek küçük sürprizler yapabilirsiniz. Seçenekler adeta sonsuz… Fotoğraflı hediyeler, yapbozlar, süs eşyaları neler neler!

Yazımızda sevgililer günü ne zaman 2024 yılında haftanın hangi gününe denk gelecek gibi sorularınızı yanıtlamaya çalıştık. Sevgililer günü ne zaman 2024 yılında da önceden olduğu gibi bu güzel gün 14 Şubat tarihinde kutlanacak. Siz sürprizler yapmak istiyorsanız takvimi gözünüzün önünden bir an bile ayırmayın.  Sevgililer günü 2024 yılında hangi güne denk geliyor ve kaç gün kaldı gibi detayları takip ederek plan yapın böylece hazırlıklara yeterli zaman varken başlayabilirsiniz. Yani sevgililer günü ne zaman? 2024 için 14 Şubat Çarşamba günü. Sevgililer günü hediyesi seçmenin şimdi tam zamanı!