Moka Pot Nedir? Moka Pot Kullanımı ve Kahvesi ile ilgili Püf Noktalar

Moka Pot Nedir? Moka Pot Kullanımı ve Kahvesi ile ilgili Püf Noktalar

Kahve denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan İtalya’da moka pot ürünleri de sık sık kullanılır. Bu yüzden kahve cenneti İtalya’da hemen hemen her evde iki bölmeli moka pot adındaki kahve demleme cezveleri ile karşılaşılabilir. Günümüzde kahve severlerin en çok merak ettiği sorulardan biri olan moka pot nedir sorusu son dönemde de gündemdeki yerini almaya devam etmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere kahveyi tam gövdeli ve zengin aromalı olacak şekilde hazırlamak için kullanılan ekipmanlar arasında moka pot adındaki cezveler de öne çıkmaktadır.

Dikkatinizi Çekebilir; Kişiselleştirilebilir Kahve Fincanları

Moka Pot Ne İşe Yarar?

Kahve kültürüne ve tarihine aşina olanların yakından bildiği moka pot cezvesi, İtalya’da 1930’lu yıllarda icat edilmiştir. Standart bir moka pot şu bölümlerden oluşur:

  • Silindir (alt bölme)
  • Huni şeklinde bir filtre
  • Kahvenin demlendiği üst bölme
  • İki bölmeyi conta vasıtası ile tutan ikinci bir filtre

Kahve tiryakilerinin sık sık kullanmak istediği moka pot nasıl çalışır sorusunun yanıtını verebilmek için öncelikle ürünün sahip olduğu bu bölmeleri iyi bilmek gerekir. Çünkü moka pot ile her damak zevkine hitap edebilecek yoğun aromalı ve keyifli kahveler demlenebilir. İlk başta kulağa zor gibi gelse de aslında moka pot kullanımı son derece basit ve pratiktir. İtalya’da 1930’lu yıllarda icat edilmiş olsa da hemen hemen her evde yeni veya eski versiyonları kullanılmaya devam etmektedir.

moka pot nedir

Moka Pot Kahve Demleme

Kahve severlerin en çok tercih ettiği yoğun aromalı kahvelerin hazırlanışında moka pot farkını ortaya koyan bir üründür. Özellikle espresso gibi kahvelerin demlenmesinde moka pot kullanıldığı bilinir. Bu sebeple pek çok kişi internet üzerinden yaptığı aramalarda moka pot ile kahve demleme nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak etmektedir. Temelde moka potun alt bölmesinde ısıtılan su, 2 atmosferlik buhar basıncı ile yükselir ve moka pot filtresinde bulunan toz kahveye ulaşır. Bu basıncın etkisiyle kahvenin içinden geçer ve sıvı kahve olarak üst bölmede birikmeye başlar. İşte moka pot cezvesinin sahip olduğu çalışma prensibi en basit anlamıyla bu şekilde özetlenebilir. İnternet üzerinden tek tıkla satın alacağınız moka pot ürünlerinde de bu bölmelerin eksiksiz olmasına özen göstermeniz tavsiye edilir.

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

İtalya’dan sonra dünyanın dört bir yanındaki kahve tiryakileri tarafından kullanılmaya başlanan moka pot, ocak üzerinde espresso yapabilmenizi sağlayan çok özel bir demlik türüdür. Basınçlı mekanizması sayesinde suyu kahve ile bir araya getirerek asit değeri yüksek, yoğun aromalı ve lezzetli bir kahve elde etmenizi sağlar. Bu şekilde moka pot kullanımı da çok basit bir çalışma prensibine sahiptir. Ocak üzerinde en iyi kalitede espresso elde etmenizi sağlayan moka pot cezveleri günümüzde Türkiye’de de satışlarına devam ediyor. Bu sebeple pek çok kahve tiryakisi internet üzerinden yaptığı araştırmalarda moka pot cezvesinin kullanımını öğrenmek istiyor.

Moka Pot ile Nasıl Kahve Demlenir?

En kaliteli malzemeden üretilen moka potlar bile temelde düdüklü tencerenin sahip olduğu sisteme benzeyen bir çalışma prensibine sahiptir. Espresso bazlı kahve severler için ideal bir ürün olan moka potların alt kısmında bulunan su buharlaşarak orta bölümdeki filtre içine koyulan kahveye temas eder. Bu şekilde çok pahalı kahve makineleri olmadan da standart bir ocak üzerinde en kaliteli espresso kahveleri hazırlamakta kullanılabilir.

Bu yüzden moka pot filtre kahve yerine daha çok sert ve aromalı espresso hazırlığında kullanılır. Adım adım açıklamak gerekirse moka pot ile kahve demlenirken şu aşamalara dikkat edilmelidir:

  • İlk olarak moka pot alt ve üst haznelerini tutun ve çevirerek açın.
  • Filtreyi hazneden ayırın.

moka pot kullanımı

  • Alt bölmeye yüzeydeki valfin el alt noktası seviyesini geçmeyecek şekilde içme suyu koyun.
  • Huni şeklindeki filtre içini toz kahve ile serbest bir şekilde ağzına kadar doldurun.

moka pot kahve demleme

  • Bu bölüme konulan toz kahveyi kaşık yardımı ile iyice yerleştirin. Üst kısmı kaşığın düz tarafıyla sıyırın ve bu bölümde biriken fazla kahveyi atın.
  • Huni biçimindeki filtreyi su doldurduğunuz alt hazne üzerine takın.
  • Üste bölmedeki conta ve filtreyi eşleştirin ve iki bölmeyi sıkı biçimde birbirine takın.

moka pot kahve nasıl demlenir

  • Sıkıştırmak ve sonrasında açmak için moka pot üstündeki kulptan fazla zorlanmamasına özen gösterin.
  • Daha sonra moka pot cezvesinin kısık ateşte yaktığınız ocağa alın.
  • Bu aşamada moka pot ocaktaki en küçük ateş üzerine yerleştirilmelidir.
  • Üst bölmedeki kapağı açıp kahvenin üste çıkmaya başladığını görün.
  • Kahve üst bölmedeki kolondan çıkarken hava kabarcığı oluşturmadan hemen önce cezveyi ocaktan alın.

moka pot için kahve önerisi

Kullanımı bu kadar kolay olan moka pot cezvesi son derece pratik bir icattır. Bir süre bekledikten sonra kahvenizi bir kaşık yardımıyla karıştırın ve moka pot cezveden doğrudan fincana dökün. Bu şekilde moka pot ile demlediğiniz espresso kahvenizi dilediğiniz damak tadında servis edebilirsiniz.

Moka Pot Avantajı Nedir?

Kahve tiryakilerinin mutlaka evlerinde en az bir adet bulunmasını istedikleri moka pot cezveleri, özellikle son yıllarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Ancak moka pot ürünlerinin kullanışlılık açısından da kahve severlere sağlamış olduğu bazı avantajları vardır. Örneğin moka pot sayesinde çok pahalı kahve makinelerine gerek duymadan, ocak üzerinde kaliteli ve lezzetli espresso kahve hazırlayabilirsiniz. Günümüzde moka pot kullanım alanları ve kahve severlere sunduğu faydalar sadece bunula sınırlı kalmaz. Çünkü moka pot ile espresso bazlı diğer kahve tarifleri de kaliteden ödün vermeden herkesin damak zevkine uygun olacak şekilde hazırlanabilir. Özellikle espresso bazlı kahve severler moka pot ile günlük yaşamın her anında istedikleri lezzetli kahve tariflerini kısa sürede hazırlama avantajına sahip olabilir.

Moka Pot Kahve Tavsiyesi

Baristalar tarafından kullanılan pahalı kahve makineleri yerine ev koşullarında da espresso hazırlamanızı sağlayan moka pot ile tavsiye edilen kahveler de merak edilmektedir. Son dönemde internet üzerinden moka pot cezveleri ile ilgili yapılan aramalarda en sık şekilde espresso kahve tarifleri öne çıkmaktadır. Çünkü espresso bazlı kahve çeşitleri için en ideal araçların başında moka pot ürünleri gelir. Her damak zevkine uygun olacak şekilde espresso yapımında en kaliteli moka potlar kullanılabilir.

İtalya’da kahve kültürü çok yaygın olduğu ve adeta bir hayat tarzı haline geldiği için moka potlar da yaygın biçimde kullanılır. Genellikle moka pot için kahve önerisi denildiği zaman akla ilk gelen kahveler espresso türü kahvelerdir. Yoğun aromalı, asit seviyesi yüksek ve sert kahveler hazırlarken her zaman moka potlar kullanılabilir. İtalya’da icat edildikten sonra dünyaya yayılan moka pot cezveler, günümüzde Türkiye’de de kendine geniş bir kullanım alanı ve kullanıcı kitlesi bulmuştur.

moka pot kahvesi

Moka Pot Kahvesi

İnternet üzerinden bazı özel formüller bularak moka pot kahvesi demlerken yine özel ve daha önce çok aşina olmadığınız tarifler deneyebilirsiniz. Bunun için herkes kendi damak zevkine uygun doğal olarak üretilen kahveleri kullanabilir ve bunlar arasında değişiklik yapabilir. Kendi damak zevkinize göre moka pot kullanarak kahve öğütmek istediğinizde moka pota uygun olacak şekilde öğütme derecesi seçilmelidir. Satın alacağınız ürünün sahip olduğu özellikleri göz önünde bulundurarak uygun seçenekleri değerlendirip çok lezzetli kahve tarifleri hazırlayabilirsiniz.

Moka Pot ile French Press Arasındaki Farklar

Kahve severler moka pot ile french press arasındaki farkları merak etmektedir. Her iki ürünle de çok lezzetli ve keyifli kahveler hazırlanabilir ancak iki ürün arasında temelde bazı farklar vardır. İlk olarak moka pot ile french press arasındaki en büyük fark, moka pot kullanarak espresso kahve elde edilir. En kaliteli espresso makinesinde elde edilen kahveye bakıldığında yoğun ve asit değeri yüksek bir kahve elde edilir. Ayrıca bu tür espresso kahvelerin aromatik yönü de ağır basar.

Öte yandan filtre kahveler ise yoğun bir basınç söz konusudur. Basınç uygulanan filtre kahveler, suda dinlendirilir ve aromasının bir kısmını bu süreçte suya bırakabilir. Dolayısıyla filtre kahvelerin yoğunluğu moka pot ile yapılan espresso kahvelere kıyasla biraz daha hafif olabilir. Moka pot kahve demleme konusunda bariz farklılıklar daha kolay biçimde tespit edilebilir. Asit değeri açısından daha düşük olması da her iki ürün arasındaki kahvelerde görülen farklardan biridir. Son olarak moka pot ile öğütülen kahvenin ince yapıda olması, öte yandan french press ile öğütülen kahvenin ise orta ya da kalın aralıkta olması bariz farklardan biridir.

Moka Pot Temizliği Nasıl Yapılır?

Moka pot ile kahve hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Ancak moka pot kullandıktan sonra ürünün düzenli olarak temizlenmesine dikkat edilmelidir. Çünkü moka pot kullanımından sonra yeterince temizlenmez ise zaman içinde küflenme gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Satın aldığınız birinci sınıf kalitedeki moka pot bile olsa küflenmesini önlemek için ılık sudan geçirmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte moka pot için üretilen yumuşak süngerler veya standart bezleri temizlik sürecinde kullanabilirsiniz. Ayrıca çelik moka pot gibi ürünler tercih etmeniz halinde temizlik sırasında bölümleri birbirinden ayırıp ayrı ayrı ılık sudan geçirmeniz faydalı olacaktır. Yıkadığınız parçaları kurulayıp bir sonraki kullanıma kadar dolabınızda muhafaza ederek paslanmasının da önüne geçebilirsiniz.