Aşk Nedir? Platonik ve Gerçek Aşk'ın En Güzel Tanımı

Aşk Nedir? Platonik ve Gerçek Aşk'ın En Güzel Tanımı

Sevginin bir üst noktası olan aşk, aşırı ilgi ve bağımlılık olarak da tanımlanabilir. Ayrıca aşkın pek çok farklı çeşidi olduğu da artık bilinen bir gerçektir. Örnekle açıklamak gerekirse tasavvuf edebiyatında ve divan şiirinde sık sık adı geçen aşk, ilahi aşk anlamına gelir. Karşı cinse duyulan aşırı sevgi ise genel anlamda beşeri veya mecazi aşk olarak tanımlanabilir. Görüldüğü üzere aşk tanımının pek çok farklı anlamı ve türü olduğu için aşk nedir sorusunu kapsamlı biçimde ele almakta fayda vardır.

Aşk Nedir?

Türkçe diline Arapçadan geçen kelimelerden biri de aşktır. Aşaka sözcüğünden türetilen aşk kelimesinin Arap dilindeki karşılığı sarmaşık olarak bilinir. Aşk çeşitli mekanlarda ve kültürlerde farklı biçimlerde tanımlanır. Tasavvuf edebiyatında aşkın anlamı ilahi aşktır. Divan şiirlerinde de başta Fuzuli olmak üzere pek çok divan şairi aşkı bu şekilde yorumlar. Kainatın yaratılma sebebi aşktır. Fuzuli şiirlerinde aşkı kainatın özü olarak nitelendirir.

Aşk ne demek şeklinde bir araştırma yapıldığında bu kelimenin Arapça sarmaşık kelimesinden türetildiğini görmek mümkündür. Ancak genel yorumlamaya göre aşk, bir kişinin bir başka insana duyduğu aşırı sevgi ve bağlılık anlamına gelir. Aşkın diğer çeşitleri arasında platonik aşk ve karşılıksız aşk gibi uzantılar mevcuttur. Her insan hayatında bir kez veya birden fazla kez aşık olabileceği gibi hiçbir zaman aşk hissetmemesi de mümkündür.

Aşk Ne Demek?

Bir kişi aşk duygusunu içinde yoğun bir şekilde hissettiğinde aşık olmuştur. Kişinin başkasına karşı duyduğu yoğun sevgi hissini tanımlamak için aşk kelimesi kullanılır. Kişi aşık olunca, beyninde dopamin, serotonin ve noradrenalin gibi hormonlar aktif hale gelir. Bu hormonlar dengeli biçimde salgılanınca bedensel ve zihinsel açıdan kişi daha önce hissetmeye alışkın olmadığı farklı bir deneyim yaşar. Bu yüzden gerçek aşkı yaşamak oldukça önemlidir.

Aşk hissiyatının kalıcı olması için sevgi ve bağlılık hormonu adı verilen oksitosin hormonunun salgılanması gerekir. Aşk hissi oluştuğunda beynin çalışma sistemi kendiliğinden değişebilir. Beyin tarama yöntemleri kullanılarak yapılan araştırmalara göre aşık oldukları kişinin fotoğrafını gören kişilerin beyninde değişiklikler meydana geldiği gözlemlenmiştir. Beynin bu bölgeleri aynı zamanda madde bağımlılığı gibi kişinin kontörlünü ele geçiren diğer durumları da aktif hale getirir.

Platonik Aşk Ne Demek?

Yapılan araştırmalara göre aşkın insanlarda bazı hormonların düzeyini ayarlayıp değiştirdiği ortaya çıkmıştır. Kişinin beynindeki ödül sistemini de değiştiren aşkın vücutta şu hormonlarla doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilmiştir:

  • Testosteron
  • Androjen
  • Östrojen
  • Progesteron
  • Oksitosin
  • Dopamin
  • Serotonin

Bu tür hormon ve nörokimyasal bileşenler, kişinin beyninde farklılıklara yol açar. Romantik duyguların ortaya çıkmasında çok önemli olan hormonlar, kişinin ruh hallerini de etkiler. Tüm bunlarla beraber platonik aşk ne demek sorusunun yanıtı da sık sık merak edilen bir husustur. Platonik aşk, kişinin aşık olduğu karşı tarafa bunu itiraf edemediği ve kendi içinde yaşadığı bir aşk türüdür.

Platonik Aşk Nedir?

Aşık olan pek çok kişi, yaşadığı bu hisleri karşı tarafa açarak duygusal bir boşalma yaşar. Ancak bazı durumlarda aşk hissi çok yoğun olması ve buna karşılık bulamayacağı endişesi ile kişi aşkını belli etmeden içinde yaşayabilir. Özellikle ilk gençlik yıllarında pek çok kişi aşk duygusunu nasıl yaşayacağını da tam olarak bilmediği için bu tür bir yöntem tercih edebilir. Dolayısıyla kişinin aşık olduğu kişiye duygularını açmaması, aşkını gizli tutması ve bu şekilde bir yaşam sürmesine platonik aşk, bu kişiye de platonik aşık adı verilir. Platonik aşk nedir diye soranlara en kısa tabiri ile çok sevdiği kişiye bu aşkını itiraf edememe durumu olarak yanıt verilebilir.

Gerçek Aşk Nedir?

Aşk duygusu bir kişinin başka bir kişiye karşı duyduğu aşırı sevgi ve bağlılığı ifade eder. Aşkın yaşı veya zamanı yoktur. Her insan her yaşta birine karşı büyük bir sevgi ve aşk duygusu hissedebilir. Daha önce hiç aşk duygusunu tatmamış olan kişiler, ilk defa aşık olduklarında ayaklarının yerden kesildiğini zannedebilirler. Bu derece yoğun bir sevgi hissedilen kişi her zaman görülmek ve o kişiye yakın olmak istenir. Aşkın da kimilerine göre gerçeği ve sahtesi vardır.

Bazı durumlarda insanlar birine karşı çekim hissettiklerinde bunun aşk olduğunu sanabilirler. Dolayısıyla gerçek aşkın tanımı da birçok kişiye göre farklılık gösterebilir. Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.

Aşkın Anlamı

Aşkın tanımını yapmak kimilerine göre çok zor olsa da genellikle şiirlere öykülere, romanlara, oyunlara ve filmlere konu olacak kadar özel bir histir. Masallar, efsaneler ve destanlar zaman zaman büyük aşklar için yazılır. Ferhat ile Şirin, Aslı ile Kerem aşkı gibi destanlaşmış aşklar bizim kültürümüzde de geniş yer almaktadır. Birisine aşık olan kişide hem fiziksel hem de duygusal bazı değişiklikler gözlenir. Aşkın anlamı her kişide birebir aynı olacak diye bir kaide yoktur. Ancak yine de kişinin normalden farklı davranması aşık olduğunun en büyük işareti ve anlamıdır.

Birine aşık olan kişide ilk olarak duygusal hemen ardından da bazı fiziksel değişiklikler görülebilir. Aşkını doya doya yaşayan kişi mutluluk veren hormonların salgılanması sayesinde çok sakin, huzurlu ve keyifli bir duygu yapısına kavuşabilir. Öte yandan aşık olan kişinin stresli ve yorucu bir aşk yaşaması durumunda ise tam tersi etkiler ve özellikler görülebilir. Örneğin bu durumda aşık olan kişinin iştahı kesilir ve günlük yaşamında normalden çok daha az olacak şekilde uyumaya başlar.

Kişinin sadece aşık olduğu kişiyi düşünmesi ve hayatındaki diğer kişi veya olaylara eskisi kadar önem vermemesi aşkın en büyük belirtisidir. Kişi devamlı aşık olduğu insanı düşündükçe dalgınlaşır  ve bir şeye odaklanmakta epey güçlük çekebilir. Gün içinde rutin işlerini yapmakta bile zorlanan kişilerin beyninde bazı fiziksel ve duygusal değişimler meydana geldiğiniz söylemek mümkündür. İşte bu durumda olan kişi aşkın gerçek anlamını hissetmeye başlamış demektir.

Aşk Nedir En Güzel Tanımı

Aşk, kişinin kalbini hızlı bir şekilde attıran en önemli hislerden biridir. Örneğin kişi habersiz bir şekilde aşık olduğu kişiyi gördüğü zaman kalbi çok yoğun şekilde atar. Onunla konuşurken de yoğun heyecan yaşayan aşık kişi, zaman zaman saçma davranışlar da yapabilir. Aşşkına karşılık alamayan kişilerde platonik aşk durumları gelişir ve kişi büsbütün içine kapanıp depresyona girebilir.

İnternet üzerinden aşk nedir en güzel tanımı şeklinde araştırma yapan kişiler de benzer hisleri zaman zaman yaşadıklarını fark edebilirler. Aşkına karşılık alan kişilerde yüksek bir duygu seli, ani heyecan patlamaları ve coşkun bir ruh hali gözlemlenebilir. Bu yüzden insan her yaşta aşkı tadabilir ve birine karşı yoğun sevgi besleyebilir.

İlişkili Bağlantılar:

» Aşk Sözleri
» Aşk Şiirleri
» Sevgiliye Güzel Sözler
» Sevgiliye Mektup