Aloe Vera Bitkisi Bakım Rehberi - Faydaları ve Kullanımı

Aloe Vera Bitkisi Bakım Rehberi - Faydaları ve Kullanımı

Dikkatinizi Çekebilir: Minyatür Bahçeler

Türkçe karşılığı tıbbi sarısabır olan aloe vera, aloe cinsi bitki grubu içerisinde yer alır. Şifalı bir jel tabakaya sahip olan bitki grubu, genellikle Afrika’da yetişmektedir. Bitki, dikenli bir forma sahip olması ile birlikte, yıllarca hiç sararmadan kalması ile bilinir. Nadiren çiçek açan, ancak uygun ortam bulduğunda çok hızlı bir şekilde çoğalan bitki, kök dibinden yavru verir. Ömrü boyunca yalnızca 2 veya 3 defa çiçek açan aloe vera, sarı renkte çiçeklere sahiptir.

Aloe vera, çöl zambağı, ölümsüzlük bitkisi ya da ilaç bitkisi olarak da bilinmektedir. Boyları çok fazla uzamayan, ancak yaprakları kalınlaşan bitki, etli bir yapıya sahiptir. Yaprakları sulu, içi jel ile kaplıdır. Kılıç benzeri görünüme sahip olan yapraklar, topraktan direkt olarak yukarı gelecek şekilde uzar. Bitkinin gövdesi ya da dalı bulunmamaktadır. Aloe vera bitkisi, etli yapraklarının ikiye kesilmesi ile elde edilen jel sayesinde şifa kaynağı olmaktadır.

aloe vera bitkisi

Aloe Vera Nerelerde Kullanılır?

Aloe vera bitkisinin kullanımı eski dönemlere kadar dayanmaktadır. Eski Mısır’da bitki, yanıklarda ve enfeksiyon tedavisinde direkt olarak kullanılmakta idi. Parazit hastalıklarının giderilmesinde de kullanılan bitki, kadınların da cilt bakımının olmazsa olmazı idi. Güzelliği ile bilinen Kleopatra’nın, aloe vera ile yaptığı cilt maskeleri ile bu güzelliğe kavuştuğu bilinmektedir. Aloe vera faydaları geniş bir alana yayılan bitkiler arasında yer almaktadır. Bitki, güzellikten yanık tedavisine, cilt yaralarından deri enfeksiyonlarına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Aloe vera bitkisinin yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yara tedavilerinde aloe veranın cilde faydası İltihap kaplı deride, derinin kendini onarmasına yardımcı olur.
  • Cilde yumuşaklık ve nem kazandırır. Ph faktörünü de düzenleyen bitki, cildin genç ve diri görünmesine yardımcı olur.
  • Ciltte meydana gelen hasarlarda, hastalıklarda ve tahribatlarda aloe vera kullanılabilmektedir. Özellikle uçuk, mantar gibi rahatsızlıklarda, hastalığın cilt yüzeyine en az zararı vermesini sağlar. Bitki, aynı zamanda sedef hastalığının tedavisinde de kullanılır.
  • Deri yüzeyinde bulunan gözeneklerin temizlenmesinde, aloe veradan yararlanılabilir. Cilt yüzeyini toksinlerden arındırarak daha parlak ve pürüzsüz bir cilt elde edilmesine yardımcı olur.
  • Aloe vera bitkisinin faydaları, aynı zamanda cildin yaşlanmasını engellemeyi ve sıkılaşmasını sağlamayı da kapsamaktadır. Ciltte kırışıklıklara neden olan tahribatı en aza indiren bitki, belirli ölçülerde kırışıklıkların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Tıbbi olarak kemik erimesi tedavisinde ve bağırsak enfeksiyonlarında da aloe vera bitkisi kullanılmaktadır.
  • Tüm yanıklarda cildin kendini hızlı bir şekilde onarmasını sağlar. Cildin yanık sonrası esnekliğini geri kazanması, cilt yüzeyinde en az hasarın meydana gelmesi, renk tonunun en iyi şekilde eşitlenmesi gibi faaliyetlerde kullanılmaktadır.
  • Saç bakımında, saçlara parlaklık ve güç kazandırılmasında, yumuşaklık katılmasında kullanılır. Sıklıkla dökülen ve kopan saçların güçlendirilmesinde kullanılan bitki, şampuanlara katılır.
  • Sarılık hastalığının hızlı tedavisinde tıbbi araçlarla kullanılmaktadır. Sarılık hastalığının hızlı bir şekilde atlatılmasında, hastalığın hasar bırakmadan iyileşmesinde kullanılmaktadır.
  • İlaç yapımında kullanılan aloe vera, direkt olarak kullanılabileceği gibi, alınan ilaçların içeriği ile de vücuda girebilmektedir.

aloe vera nasıl kullanılır

Aloe Vera Bitkisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Aloe vera bitkisinin kullanım alanları, hem alternatif tıpta, hem modern tıpta çokça bahsedilen bir bitki olmasından kaynaklı oldukça geniştir. Bitki, tıbbi kullanımda direkt olarak ya da ilaçlar vasıtasıyla alınabilmektedir. Amacına uygun olarak değişiklik gösteren aloe vera nasıl kullanılır, sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir:

  • Aloe vera, krem ya da jel olarak alınabilir. Bunun için aloe vera suyunun direkt olarak yüzeye uygulanması gerekir. Alınan kremlerle birlikte cilt ile temas eden ürün, aynı zamanda saksısından aldığımız kendi bitkimiz de olabilir.
  • Yaygın olarak, bitkinin gelişmiş ve kalınlaşmış yapraklarından birinin dipten kesilmesi sonrası jelinin alınması şeklinde olmaktadır. Bunun için bitkinin en kalın yaprağı, köke en yakın noktadan kesilmelidir. Ardından kenar bölgelerde bulunan dikenler bıçakla kesilmeli, ardından yatay bir şekilde yaprak ikiye ayrılmalıdır. İçinde bulunan jelin, direkt olarak cilde uygulanması mümkündür.
  • Çıkarılan bu aloe vera jeli, sümüksü bir yapıya sahiptir. Cildin her noktasına uygulanabilir. Akneli ciltlerde aknenin hızlı geçirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bal, kil gibi cilde faydalı diğer ürünlerle karıştırılarak bir aloe vera maskesi de elde edilmiş olunur.
  • Saçlar için kullanılmak isteniyorsa, bitki içerisinden çıkarılan jel, sirke ve zeytinyağı ile karıştırılır. Biraz beklendikten sonra saça sürülür. En az yarım saat saçta kalması sağlanan bu kür, saça canlılık ve yumuşaklık katar. Yarım saat saçta kaldıktan sonra kürün iyice temizlenmesi sağlanmalıdır.
  • Saç bakımında kullanım konusunda aloe vera, kepek için kesin çözüm olarak bilinmektedir. Saç derisine yağını geri kazandırması ve nemlendirmesi nedeniyle kepek oluşumunu önleyen kür, aloe vera jel kullananlar tarafından tavsiye edilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlarda yaprağından yeni ayrılmış aloe vera sıvısının bölgeye sürülmesi ile işlem gerçekleşir. Yaralara, böcek ısırıklarına, sedef hastalığından kaynaklanan cilt bozukluklarına direkt olarak uygulanabilir. Aynı zamanda ağız içindeki yaralara da uygulanabilen aloe vera özü, alerjik reaksiyona neden olmaz.
  • Kendiniz, evde hazırladığınız aloe vera krem ve losyonlarını, 1 hafta süre ile evde, buzdolabında saklayabilirsiniz.

aloe vera faydaları

Aloe Vera Nerelerden Alınır? Fiyatı Nedir?

Aloe vera bitkisinin alımı, tüm çiçek marketlerden gerçekleşmektedir. İnternet üzerinden online olarak da satışı gerçekleşen bitki, saksı çiçekleri satan küçük dükkanlarda dahi bulunabilmektedir. Bitki, boyutlarına göre farklı fiyatlara sahiptir. Bitkinin küçük boyutlardaki versiyonları 7 TL civarı iken, büyük aloe vera bitkileri 20 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bitki, çoğunlukla kendine uygun bir saksı ile size gönderilir. Uygun ortamlarda hızlı büyüyen ve saksı içine dağılan bitki, bu nedenle sık saksı değişimi gerektirebilir.

Aloe Vera Nasıl Bakılır?

Aloe vera bakımında, bitkinin bulunduğu ortam ve güneş ışınlarının konumu etkili olmaktadır. evde, saksı içinde yetiştirilebilecek bitki, güneş ışığını sevse de, az ışıkla da yetinebilir. Dipten yavru veren bitkiler arasında yer alan aloe vera bitkisi bakımı, oldukça kolaydır. iyi güneş alan ve akşamları esintisi olan bölgelerde tutulması, bitkinin hızlı bir şekilde çoğalmasını sağlar. Filtrelenmiş güneş ışığını da büyümek için yeterli gören bitki,  direkt güneş ışınında bir günde gözle görülür şekilde büyür.

Uzun süre gün ışığı görebileceği alanlarda bulunan aloe veralar, daha fazla uzamaktadır. Güneş ışığını direkt olarak alamasa da, gündüzü daha net görebileceği bir ortamda kalmak, aloe veranın daha iyi büyümesine ve kalınlaşmasına yardımcı olur. Bitkinin bulunduğu oda, havalandırılmaya müsait olmalıdır.

Aloe Vera İçin Nasıl Bir Toprak Kullanılmalıdır?

Organik maddeler açısından zengin bir toprağı seven bitki, humuslu ve geçirgen yapılı bir türdür. Bu nedenle evde aloe vera yetiştirmek isteyenler, ilk olarak uygun toprağa sahip olmalıdır. Geçirgen yapılı bir toprak türü ile güzel sonuç alınabilecek bitki, toprak havalandırması da talep eder. toprağın düzenli olarak boşaltılarak havalandırılması, bitkinin daha hızlı çoğalmasını sağlayacaktır. Bitki, havalandırılmış toprakta daha çabuk büyüme imkanı bulur.

Bitki, 7 derecelik oda sıcaklıklarında dahi yaşayabilir. Aloe vera bakımında etkili olan oda durumu, daha çok odanın ışık alması şeklinde ifade edilir. Bitkinin yaprakları, güneşi aldığı yöne doğru uzama gösterir. Bu nedenle bitkinin düzenli olarak döndürülmesi gerekmektedir. ortam sıcaklığının 10- 15 derecelerde olduğu mekanlar, bitki için kusursuz büyüme alanlarıdır. Dikenli yapraklılar familyasından olan bitki, bu özelliği nedeniyle sıcaklığı sevmez. Hafif esintilerden hoşlansa da, ciddi rüzgar akımları bitkiye zarar verir. İki açık cam arasında kalmak ya da kapı dibinde durmak, bitkinin kurumasına neden olabilir.

aloe vera sulama

Aloe Veranın Sulanması

Aloe vera, bakımı oldukça kolay olan bitkilerdendir. Her gün sulanmayı gerektirmez. Fazla sulama durumunda köklerde meydana gelen çürüme, bitkiyi kaybetmenize neden olabilir. Aloe vera bitkisi nasıl yetiştirilir, sorusuna sulama açısından yanıt verecek olursak, bitki haftada 1, iki haftada 1 şeklinde sulanır. Bitkinin sulanmasında az miktarda su yeterli olacaktır. sulamadan önce toprağın tamamıyla kurumuş olduğunu görmek, size bitki konusunda garanti verir. Toprağı tamamen kurumuş olan aloe vera, dökeceğiniz su nedeniyle çürümez. Toprak durumunu kontrol etmek için işaret parmağınızı toprağa sokabilirsiniz. Parmağınızın hiç nemlenmediğini görüyorsanız, bitkinizin artık suya ihtiyacı vardır.

Sulama yaparken haftanın aynı gününü ve saatlerini tercih etmeniz bitkinizin daha hızlı uzamasını sağlar. Kullanacağınız su kabını hep aynı seviyede doldurmanız gerektiğinin yanında, mevsimsel farklılıklara dikkat etmelisiniz. Kış aylarında daha az miktarda su ile, ancak aynı sıklıkta sulanmayı seven aloe vera, yazları aynı aralıklarla, ancak daha fazla miktarda su ister. Yazların kavurucu derecede sıcak geçtiği yerlerde yaşıyorsanız, aloe veranızı 3 günde bir sulamanız gerekebilir. Toprağa yapacağınız kuruluk testi doğrultusunda, eğer toprak her gün kuruyorsa, her gün de sulayabilirsiniz.

Sulama yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, suyun yapraklara temas etmemesidir. Su, kök diplerine dökülmelidir. Yaprakları ıslanan aloe vera, hızlı çürüme eğilimi gösterebilir. Bu yüzden bitkinin sadece kök diplerine, toprağına su dökülmelidir. Dökülen su, herhangi bir özelliğe sahip olmak zorunda değildir. Kullandığımız çeşme suyunu da aloe vera için kullanabilirsiniz.

aloe vera bakımı

Aloe Vera İçin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Aloe veranın saksısının özellikleri, direnaj deliklerinin bulunması ve saksının fazla su tablasına sahip olması gerektiğidir. Bu tablaya akacak suyun hemen dökülmesi, köklerin su içinde kalmasının engelleneceğinden, bitkinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Tablaya akan fazla suyun dökülmemesi durumunda köklerde çürüme başlayabilir.

Saksı değişimi için, yılda 1 kez, bahar ayının başlangıcı beklenmelidir. Saksı ve toprağın aynı anda değiştirilmesi, bitki köklerinin eski topraktan tamamen ayıklanması gerekmektedir. nisan ayı, aloe veranın toprak ve saksı değişimi için en verimli ay olarak kabul edilir. Bitkinin büyümesinde ve saksı içine dağılımında bir sorun görülmüyorsa, 2- 3 yılda bir de toprak ve saksı değişimi yapılabilir. Her saksı değişiminde, eski saksının sadece 1 numara büyüğü tercih edilmelidir. Yeni saksıya yerleştirilecek aloe vera, eski toprağından arındırılmış olmalıdır. Aloe vera nasıl yetiştirilir, sorusuna da böylelikle cevap verilmiş olur.

Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?

Aloe veranın çoğalması, sizin bir işlem yapmanıza gerek kalmadan, kendiliğinden meydana gelmektedir. Bitki, saksı içinde kendi köklerini ayrıştırarak çoğalır. Kökler, önce yeni bir yaprak vererek o yaprağı ayrıştırır. Yaprağın ayrışmasından sonra kökler de ayrışarak bağımsız şekilde büyümeye başlar. Yeni bir bitki oluşumu 5 yaprağa kadar tamamlandığında yeni bir saksıya dikilebilir. Yeni  çıkan aloe vera, farklı kökten olması nedeniyle kök hasarı gibi bir durum söz konusu olmaz. Düzenli bir bakımla bu yeni aloe veranın büyümesi sağlanır. Bu şekilde bir aloe vera, iyi bakıldığında sınırsız yeni kök verir.

Aloe Vera Diş Macununda Kullanılır Mı?

Aloe veranın yaraları iyileştirme ve deri hastalıklarına iyi gelme gibi etkileri, özellikle diş eti problemi olanların aloe veralı diş macunu kullanmasına neden olmaktadır. diş eti kanamaları, ağız içi  mantar sorunları gibi problemleri olanlar, aloe vera diş macununu temin edebilmektedir. Bunların yanında içeriğinin bitkisel olması, ağız kokusu gibi sorunları önlemede kullanılmasını sağlamaktadır. İçeriğinde aloe vera olan diş macunları aynı zamanda dil üzerindeki tat alma tomurcuklarının da işlevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirmelerine, dilin üzerinde tartar ve maytlardan oluşan tabakanın oluşmamasına yardımcı olur. bu sayede sadece dişlerde değil, ağzın tamamında tam bir  bakım hakim hale gelir.

aloe vera jel

Aloe Verayı Nasıl Kullanalım?

Aloe veranın kullanımı, evinizde baktığınız bir aloe vera varsa, direkt olarak saksıdan alacağınız yapraklarla gerçekleştirilir. Akşamları yatmadan önce bir yaprak aloe veradan alacağınız jel ile ellerinizi silerek, ellerinizin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda aloe vera ürünleri kullanarak da aynı etkiyi yaratabilirsiniz. Ürünlerin sanayi tipi olmasından rahatsızsanız, evde baktığınız kendi aloe veranızı kullanarak kendi bakım kremlerinizi, şampuanlarınızı ve temizlik ürünlerinizi yapabilirsiniz.

Aloe vera sadece kişisel bakımda kullanılmaz. Aynı zamanda ev temizliğinde de aloe verayı kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Özellikle koku sorunlarında aloe veradan alacağınız jeli kullanarak koku giderici yapabilirsiniz. koltuklarınızda ve halılarınızda gideremediğiniz kokular varsa, halı ve koltuklarınızı sildiğiniz deterjanlı suya 3 kalın yaprak aloe veranın jelini çıkarıp katın. Suyu iyice karıştırarak jelin suya karıştığından emin olun. Koltuklarınızı bununla silmeniz durumunda artık koku problemi çekmeyeceksiniz.

Kendi Aloe Vera Ürünlerimizi Yapalım!

Cildiniz nasıl olursa olsun, aloe vera sıkılaşma ve yara izlerini gidermeden mükemmel sonuç verecektir. Güneş yanığından sivilce izlerine, yağlı ciltten kuruyup dökülen deriye kadar her cilt tipine uygun aloe vera ürünleri bulunabilir. Ancak piyasaya güvenmiyorsanız, kendi aloe vera ürünlerinizi yapabilirsiniz. Yüz için aloe vera ürünü yapmak isterseniz, evdeki basit malzemeleri kullanabilirsiniz. kullanacağınız malzemelerin içine ekleyeceğiniz aloe vera jeli ile daha sağlıklı ürünler elde edebilirsiniz.

Yüzünüz için aloe vera maskesi yapmak isterseniz, ihtiyacınız olan malzemeler gerçek gül suyu, 2 yaprak aloe vera jeli, bebek pudrasıdır. Maskeniz, yüzünüzdeki sivilce izlerini geçirirken, gözeneklerinizi sıkılaştırmayı ve daha temiz bir cilt elde etmenizi amaçlar. Maskeyi yapmak için, temiz bir kaba bebek pudrası ve aloe vera jelini koymalı, iyice karıştırmalısınız. Ardından topraklanmayı önlemek ve maske kıvamına getirmek için karışıma gül suyu eklemelisiniz. Gül suyunu da iyice karıştırmanızın ardından cildinize uygulayabilirsiniz. Maskenizin çok sulu olmamasına, aynı zamanda bebek pudranızın topaklanmamasına dikkat etmelisiniz. Yüzünüze sürdüğünüz maske, kuruyup dökülene kadar beklemelisiniz. Ardından soğuk suyla yıkayarak cildinizi arındırabilirsiniz. İşlemden sonra cildinizde aloe vera karıştırılmış sudan yaptığınız buzları gezdirerek daha sıkı ve temiz bir görünüm elde edebilirsiniz.

Buzluğa koyduğunuz küçük buz kalıplarına aloe vera katarak daha verimli bir buz kalıbı elde edebilirsiniz. Eğer sadece içeceklere katmayacaksanız, aloe veralı su ile yaptığınız buzlarla yanıklardan kurtulabilir, cildinizde gezdirerek cildi sıkılaştırabilir, güneş yanıklarında derinizi soyarken kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ellerde kullanılması halinde aloe vera, egzama gibi rahatsızlıkların giderilmesini ve soğuk havalardan dolayı ortaya çıkan eldeki çatlakların onarılmasını sağlar. Bu yüzden el kremlerinde aloe vera ürünleri kullanılmaktadır.