Mum Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mum Çiçeği Bakım Rehberi

Mum Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mum Çiçeği Bakım Rehberi

Harika kokusu ve muhteşem görünüşü ile hemen dikkat çeken mum çiçeği son dönemde evde en çok yetiştirilen saksı bitkilerinden biri haline geldi. Her geçen gün daha fazla kişinin yetiştirmek için aldığı mum çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Mum çiçeği çeşitleri renk ve biçim bakımından farklılık gösterse de bakım konusunda aynı tipte ihtiyaçlara sahiptir. Bu yüzden siz de evinizde muhteşem görünen ve çok güzel kokular yayan bir çiçek yetiştirmek istiyorsanız tercihinizi mum çiçeğinden yana kullanabilirsiniz. Evde kolay bir şekilde yetiştirilebilme özelliği bulunan mum çiçeğiyle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Mum Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir?

Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya’ya özgü, renkli ve hoş kokulu bir bitki olan mum çiçeği özellikle son yıllarda ülkemizde giderek popülerlik kazandı. Sosyal medyada sık sık paylaşılan mum çiçeği evde estetik bir görüntü arayanların doğal bitki seçimlerinde bir numaralı tercihi haline geldi. Pek çok kişi mum çiçeği nedir şeklinde araştırmalarla bu bitki hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyor. Muhteşem renkleri ve benzersiz kokusuyla dikkat çeken mum çiçeği tropik bir bitki türüdür.

Anavatanı Kuzey Avustralya olan mum çiçeği bitkisinin geleneksel dildeki adı Hoya’dır. Dünya çapında Hoya adıyla bilinen mum çiçeği, adını mumu andıran yapraklarından dolayı almıştır. Tropikal bir iklime özgü olmasına rağmen mum çiçeği ülkemizde de özel bakım koşullarına uygun şartlar olduğu zaman rahatlıkla yetiştirilebilir. Özellikle evde hoş kokulu ve görsel açıdan insana ferahlık veren renklerle bezeli bir çiçek arayanlar içim mum çiçeği bitkisi son derece idealdir.

Mum Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

mum çiçeği nedir

Mum çiçeği özellikle yemyeşil yaprakları ve toplu çiçek görüntüsü ile eşsiz bir dekorasyon aracı olarak kullanılabilir. Evde doğal bir aksesuar arayanlar için mum çiçeği en doğru tercih olabilir. Görüntüsünün yanı sıra çok kaliteli bir parfümü andıran hoş kokusuyla da hemen dikkat çeker. Doğru bakım teknikleri uygulandığında evde veya bahçede yetiştirilebilen mum çiçeğinin yapraklarına dokunulduğunda sanki muma dokunuyormuş gibi bir hissiyat oluşur. Mum çiçeğinin muma benzeyen yaprakları sarmaşık ailesinden geldiği için dayanıklı yapıdadır.

Özellikle sosyal medyada sık sık görmeye alıştığımız mum çiçeği popülerlik kazandıkça pek çok kişi bu bitkinin özelliklerini ve sağladığı faydaları merak ediyor. Mum çiçeği faydaları özellikle dekorasyon ve doğal ev aksesuarı arayanlar için son derece avantajlıdır. Güzel görüntüsünün yanı sıra benzersiz kokusuyla da salonları süslemektedir. Yıldız şeklinde minik pembe ve beyaz renkli çiçekler açan bu bitki özellikle çiçek açtığı dönemde eşsiz bir koku yaymaya başlar. Sigara içilen veya aşırı tozlu yerlerde ortamın havasını temizleme özelliği de bulunan mum çiçeği kötü koku bastırıcı bir özellik taşır.

Mum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Nemi seven bir bitki olan mum çiçeğini yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Mum çiçeği her çiçek gibi aydınlığı çok sevmesine rağmen direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Hafif serin havalarda daha hızlı büyüyen mum çiçeğinin kış mevsiminde 7 dereceye kadar dayandığı bilinmektedir. Saksıda mum çiçeği yetiştirenler bahçede bıraktıkları mum çiçeğini kış mevsiminde sulamayı bırakmalıdır. Balkonda veya bahçede bakılan mum çiçeği kışın eve alınmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerde aydınlık bir ortamda yetiştirilen mum çiçeği yazları kesinlikle ideal şekilde sulanmalıdır. Mum çiçeğini yetiştirirken kışın 2 haftada 1 kere yaz aylarında ise haftada 1 kere sulamak yeterlidir.

Mum Çiçeği Nasıl Sulanır?

Güzel kokusuyla insanı mest eden mum çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusu pek çok kişinin aklını kurcalayan bir konudur. Diğer bitkilerde olduğu gibi mum çiçeğinin aydınlık ortamda tutulması ve belirli aralıklarla sulanması şarttır. Ev dekorasyonunda kullanılan en güzel çiçeklerden biri olan mum çiçeği, sarmaşık cinsinden olduğu için hızlı gelişir. İlkbahar ve yaz aylarında uzun oval yıldız şeklinde çiçek açan mum çiçeğinin sulamasında aşırıya kaçılmamalıdır. Bu çiçeği kurutmayacak kadar su verilmesi bakım ve gelişim için yeterlidir. Tropik bir bitki olduğu içim mum çiçeği susuzluğa dayanıklıdır. Mum çiçeğinin ihtiyacından fazla suya maruz kalması çürümesine yol açabilir. Özellikle akşamları mum çiçeğinin toprağını nemli bırakacak şekilde 2-3 günde bir sulamak yeterli olacaktır.

Mum Çiçeği Bakım İhtiyaçları Nelerdir?

mum çiçeği nasıl bakılır

Evinde mum çiçeği yetiştirmek isteyen kişiler için bu bitkinin bakım ihtiyaçlarına en uygun koşulları sağlamak gerekir. Mum çiçeği nasıl bakılır diye araştıranlar, bu bitkiye özel bir ortam hazırladıklarında en verimli sonuçlara kısa sürede ulaşabilirler. Mum çiçeği bakımında bitkinin su, aydınlık, toprak kalitesi ve temiz hava ihtiyacı gibi kriterlere göre şu koşullara dikkat etmekte fayda vardır:

  • Mum çiçeğini büyük saksılara koymak yerine küçük boyutlu saksılar tercih edilmelidir.
  • Mum çiçeği toprağının mutlaka torf , perlit ve solucan gübresi karışımlı olması gerekir.
  • Mum çiçeğinin saksısında drenaj delikleri açık bırakılacak şekilde tabana çakıl taşı konulmalıdır.
  • Saksı yarısına kadar kaliteli toprakla doldurulur ve bir miktar su vererek ıslatılır.
  • Mum çiçeği fidesi saksıya güzelce yerleştirilir ve üzerine tekrar toprak ekleyip sağlamlaştırdıktan sonra can suyu verilir. Toprak çok fazla bastırılmamalıdır.
  • Evde güneş ışığı gören, ılık bir ortama yerleştirilir.

Bu koşullara dikkat ederek mum çiçeğinin uygun yaşam ortamına sahip olması sağlanabilir. Daha sonra belirli aralıklarla sulayıp mum çiçeğiyle ilgilendiğinizde bir süre sonra bitkinin gelişip çiçek açmaya başladığını görebilirsiniz. Ancak bu noktada mum çiçeği bitkisinin bakım koşullarında göz önünde bulundurmanız gereken bazı hususlar vardır.

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

mum çiçeği bakımı

Mum çiçeğinin evinize güzel kokular yayması ve estetik bir görünüme kavuşması için ideal bir bakım ortamı oluşturmanız gerekir. Evde estetik bir görünüm avantajı sunan mum çiçeğini bakım koşullarına uygun bir şekilde yetiştirdiğiniz zaman daha kısa sürede çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Genel anlamda mum çiçeği bakımı yaparken şu hususlara dikkat edilmesi tavsiye edilir:

  • Mum çiçeği bitkisi güneş alan, ılık ortamları sever.
  • Aydınlık olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumda tutulmalıdır.
  • Klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir.
  • Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla kışın iki haftada bir kere, yazın ise haftada bir kez sulanmalıdır.
  • Sıcak yaz günlerinde mum çiçeğinin yapraklarına su sıkılabilir.
  • Mum çiçeğinin 3-4 ayda bir besin ilavesi alması gerekir ancak çok fazla gübre verilmemelidir.
  • Mum çiçeği toprağını gübrelemek için en uygun dönem ilkbahar aylarıdır.
  • İki yılda bir olacak şekilde ilkbahar aylarında daha geniş bir saksıya aktarılabilir.
  • Saksı değişikliği sırasında yeni çıkan sürgünlere dokunmamak ve deforme etmemek önemlidir.

Son yıllarda giderek popülerlik kazanan mum çiçeği bitkisi, özellikle evin doğal bir şekilde dekore edilmesinde kullanılır. Pembe, kırmızı ve beyaz renkli çiçekler açan bu bitkinin yaprakları mum dokusunu andırdığı için ülkemizde bu isimle anılmaktadır. Mum çiçeğine en uygun bakım koşulları sağladığınız zaman çiçek açmasını destekleyebilirsiniz.

Mum Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

mum çiçeği çeşitleri

Evinde dekorasyon amaçlı mum çiçeği bakan kişiler için bu bitkinin bir an önce çiçek açması sabırsızlığı yaşanabilir. Uygun iklim ve bakım koşulları oluştuğunda mum çiçeği bitkisinin çiçek açma süreci hızlanır. Sabır isteyen bir süreç olan mum çiçeğinin gelişme evresi tamamlandıktan sonra çiçek açma zamanı gelir. Mum çiçeği ne zaman açar sorusunun yanıtını verirken tek spesifik bir zamandan bahsetmek mümkün değildir. Ancak iyi koşullarda bakılan mum çiçeği, her yıl ilkbahar aylarında çiçek açıp yaz boyunca çiçekleriyle kalabilir. Evde bakılan mum çiçeği bitkisi ise güneş gören bir konumda tutulursa kış mevsimi boyunca da çiçeklerini koruyabilir.

Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Mum çiçeğinin daha kaliteli koşullarda bakıldığında çok sayıda çiçek açtığı bilinir. Son derece güzel görünen ve hoş kokusuyla herkesi kendine hayran bıraktıran mum çiçeğini çoğaltmak için bilinçli hareket etmek gerekir. Mum çiçeği bitkisinin yapraklarının hızla gelişmesi ve çiçek açması için uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Mum çiçeğinin yaprak bölümüne 10 cm boyutunda çentik atılır.
  • Kesilen yaprak su içinde bekletilir ve doğrudan toprağa dikilerek köklenmesi sağlanır.
  • Mum çiçeğini suda köklendirmek istiyorsanız su dolu bir bardağa yaprakları koyun ve köklenene kadar bekleyin.
  • Bardaktaki su zamanla azalırsa su ilave edin.
  • Suda köklenen çiçeği yeni bir saksıya eklerken bu yöntemler uygulanabilir.

Mum çiçeğinin hızlı bir şekilde çiçek açması için iyi koşullarda bakılması gerekir. Mum çiçeğinde en çok tercih edilen gübreler kullanıldığı zaman toprağın daha besleyici ve kaliteli olması sağlanabilir. Böylelikle mum çiçeği bitkisi daha fazla çiçek açarak bulunduğu ortama hoş kokular yayabilir.

Mum Çiçeği Bakımı Zor Mu?

mum çiçeği açması için ne yapmalı

Bazı kişiler mum çiçeğinin bakımı konusunda bazı tereddütler yaşayabilir. Ancak mum çiçeği bakımı ev ortamında son derece basit ve zahmetsizdir. Diğer bitkiler gibi sık sık yaprak bakımı yapmanız gerekmediği için mum çiçeğini güzel bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Mum çiçeğinin açması için ne yapmalı sorusuna verilebilecek en iyi yanıt besin takviyesidir. Özellikle yaz ve ilkbahar dönemlerinde ayda 1 defa besin takviyesi kullanmak mum çiçeği bitkisinin gelişim hızını destekler.

Mum çiçeklerini çelik demir spora veya bambu çubuk etrafına sarıp farklı görüntüler elde etmek mümkündür. Öte yandan mum çiçeğinin bazen çiçek açması 2-3 yılı bulabilir. Çiçeklenme bitkinin yaşına ve budanmasına bağlı olarak değişir. Bu nedenle kuruduğuna emin olduğunu dalları budadığınız zaman mum çiçeği bitkisinin çiçek açması için uygun koşulları hazırlamış olursunuz. Genellikle ilkbahar sonunda budama işlemi yapılabilir.

Mum Çiçeği Nasıl Ekilir?

mum çiçeği

Mum çiçeğinin olgun bir yaprağını kopardıktan sonra toprağa ekerek yetişmesini sağlayabilirsiniz. Mum çiçeğine uygun bir toprak bulduğunuzda ve güneş ışığı alan bir yer seçtiğinizde bu bitkinin gelişimini sağlamanız mümkündür. Mum çiçeğine hangi toprak türünün uygun olduğunu öğrenmek için ev bitkileri satan yerlere danışmanız yeterli olacaktır. Mum çiçeği, gıda olarak tüketilebilen bir bitki türü olmayıp tropik süs bitkisi olarak kullanılır. Ancak mum çiçeği bitkisinin evin içine bol bol oksijen verdiği ve kirli havayı yok ettiği bilinir.

Mum Çiçeği Kış Mevsimine Dayanıklı Mı?

Mum çiçeğinin anavatanı Kuzey Avustralya olduğu için tropik iklim kuşağına ait bir bitkidir. Bu çiçeğin yaşam koşullarına uygun olmayacak derecede soğuk havalarda bazı problemler görülebilir. Örneğin mum çiçeği neden ağlar sorusunun yanıtını arayanlar bu bitkinin yaşam alanında değişiklik yapmalıdır. Mum çiçeği soğuk havalara karşı dayanıksız olduğu için yapraklarında çeşitli deformasyonlar görülebilir. Özellikle ev sıcaklığında ve güneş gören bir köşede yetiştirilmesi gereken mum çiçeği bitkisinin bakım koşullarına dikkat edilmelidir.